29/04/2024

Kto / čo je Chacalkiz Chenekel?

Chacalkiz Chenekel je chovateľská stanica stredoázijských ovčiakov. Chovom tohoto fascinujúceho plemena sa zaoberáme od roku 2005. Vtedy sa u nás neplánovane ocitol náš prvý stredoaziat. Dospelý, ostrý pes, ktorý ma za pochodu učil, čo som si to vlastne priniesla domov, čo to vlastne ten stredoaziat je.

Nečakala som, že aziat bude tak odlišný pes od tých psov, ktorých som poznala či mala predtým. Ten pocit sa dá prirovnať k tomu, keď sa v čižmách kĺžete na ľade na rybníku a zrazu vám niekto nasadí na nohy korčule – skvelý pocit, závratná rýchlosť, adrenalín a radosť, ale nebezpečenstvo úrazu sa znásobí, chyby sa neodpúšťajú, jeden nesprávny pohyb a človek pocíti následky a natlčie si kolená 🙂 Napriek tomu sú aziati vysoko návykoví, človek ich jednoducho musí obdivovať a milovať. Netrvalo dlho a pribudli ku nám dve šteniatka SAO s preukazom pôvodu – Darka a Dyra Rohrbach-Benko. S nimi som objavila svet výstav a komunitu aziatkárov, nadviazala pevné kamarátstva a vstúpila do klubu chovateľov. V roku 2010 sa u nás narodili prvé šteniatka – náš vrh A.

CH DORA Chacalkiz Chenekel, dcéra Dyry Rohrbach-Benko a Turkmen Kala Ugura. Dora je jednou zo zakladateliek chovu v našej chovateľskej stanici – milujúca, inteligentná, nekompromisná, razantná suka.

Za tie roky sa u nás narodilo viacero vrhov. Chovné páry zostavujeme veľmi svedomito, dbáme na stabilnú psychiku a pevné zdravie jedincov, aby mali ich potomkovia čo možno najlepší základ na to, aby boli skvelé, zdravé psy, ktoré budú schopné dlhé roky chrániť rodinu a majetok svojho pána a robiť svojim majiteľom radosť.

Táto stránka zachytáva celý môj život s aziatmi, nájdete tu všetkých našich psov, každé šteniatko, čo sa u nás narodilo, aj príbehy, čo sme s našimi aziatmi za tie roky zažili. Prajem Vám príjemné čítanie 🙂 Jarka & Chacalki